V Międzynarodowy Festiwal Filmów Historycznych i Wojskowych zaczyna się już w bieżącym tygodniu. Dokładnie 09.09.2014 galą Otwarcia i Wręczania Nagród o godz. 18.oo w Centrum Konferencyjnym MON przy Al. Żwirki i Wigury 9/13. Same projekcje festiwalowe przewidzane są natomiast od 10 do 13 września w Muzeum Niepodległości, w samym centrum miasta przy ul. Solidarności 62.

W roku 2014 program V Międzynarodowego Festiwalu Filmów Historycznych i Wojskowych obejmuje pięć wydarzeń w dwóch warszawskich lokalizacjach śródmiejskich :

1.    9  września 2014 o godz. 18.oo w Centrum Konferencyjnym MON przy Al. Żwirki i Wigury 9/13 odbędzie się GALA  OTWARCIA  i  OGŁOSZENIA  WYNIKÓW  V  MFFHiW,  obejmująca m.in. :

w części  I  :

Występ Orkiestry Koncertowej  Reprezentacyjnego  Zespołu  Artystycznego Wojska Polskiego pod  dyrekcją Grzegorza Milimąki

Cztery dekoracje :

NAGRODA SPECJALNA WICEPREMIERA I MINISTRA GOSPODARKI przyznana Panu WŁODZIMIERZOWI NIDERHAUSOWI  przez Jury V MFFHiW za całokształt Jego  artystyczno-producenckiej działalności gospodarczej na rzecz tworzenia filmów poświęconych polskiej historii i tradycji obronnej ;

PLATYNOWA SZABLA V MFFHiW za całokształt twórczości filmowej Pana ANDRZEJA WAJDY w szczególny sposób poświęconej polskiej historii i tradycji obronnej ;

DWA KRYSZTAŁY OZDOBNE – Nagroda Specjalna MINISTRA OBRONY NARODOWEJ przyznana przez Jury V MFFHiW dwóm Autorom : Norbertowi RUDASIOWI i Andrzejowi JACHIMOWI za ich dwa wspólne filmy: WOJSKO POLSKIE W NATO i UE oraz WOJSKO POLSKIE. TWOJA ARMIA prezentujące w roku X-lecia polskiej obecności w NATO, obrazy promujące nowe oblicze Wojska Polskiego ;

MEDALE PAMIĘTKOWE Towarzystwa Wiedzy Obronnej – organizatora festiwalu – dla Jurorów V MFFHiW za trud ich 5-cio letniej pracy przy kolejnych edycjach Międzynarodowego Festiwalu Filmów Historycznych i Wojskowych.

w części  II :

Prezentację Autorów i fragmentów ich filmów, nagrodzonych na V MFFHiW

2.    W dniach od 10 do 13 września 2014 w siedzibie Muzeum Niepodległości przy Alei Solidarności 62,  prezentację wszystkich filmów festiwalowych, otwartą dla szerokiej publiczności.

Program projekcji festiwalowych ułożony został w cztery symboliczne porządki. Dwa pierwsze podzieliły filmy historyczne, orientacyjną cezurą czasu II wojny światowej (I i II dzień festiwalu). Osobny czas (III dzień festiwalu)poświęcony jest filmom wojskowym natomiast ostatniego dnia (dzień IV festiwalu) prezentujemy dokumenty filmowe, które w tym roku ułożyły się wyjątkowo wyraziście w obraz historycznych pokaleczeń, które w Europie Środkowo-Wschodniej w wielu miejscach wciąż wydają się jeszcze nie zagojone. Rzadko jest okazja zgromadzić takie filmy w jednym miejscu i jednym czasie. Nasz festiwal taką okazję swoim widzom w tym roku daje.

Szczegóły na www.militaryfilmfestival.pl