Jacek J. Weksler odchodzi z Telewizji Polskiej. Obowiązki dyrektora Biura Koordynacji Programowej TVP, którym kierował, od poniedziałku, 17 września, przejmie Maciej Bernatt-Reszczyński.

Jacek Weksler jako dyrektor Biura Koordynacji Programowej Telewizji Polskiej od czerwca 2011 roku był odpowiedzialny za program Telewizji Polskiej.

Weksler jest byłym dyrektorem Teatru TV (w latach 1999-2004) oraz TVP Kultura. Zanim przejął odpowiedzialność za program TVP, był wiceministrem kultury i dziedzictwa narodowego, nadzorował instytucje kultury z obszaru teatru, muzyki, plastyki oraz filmu.

Maciej Bernatt-Reszczyński, rocznik 1955, do niedawna szef „Panoramy” w telewizyjnej Dwójce. Absolwent PWSFTviT w Łodzi. Karierę zawodową rozpoczynał w teatrze, pracując między innymi w Teatrze Współczesnym we Wrocławiu, a od 1984 jako reżyser w Irlandii. Z BBC związany od 1989. W latach 1996-2003 współtworzył portale internetowe największych redakcji językowych Serwisu Światowego BBC oraz pracował jako Redaktor Naczelny Europejskich Serwisów Internetowych. Od  kwietnia 2003 do marca 2011 roku kierował Redakcją Ukraińską BBC. Według „Gazety Polskiej Codziennie” ukraińska sekcja BBC „wynajmowała pasmo nadawania od kontrolowanego przez KGB ukraińskiego radia ERA, należącego do Andrija Derkacza, propagandysty prezydenta Wiktora Janukowycza”.

tor