W trakcie corocznej konferencji Human Dimension Implementation Meeting organizowanej przez Organizację Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie, w dniach 23 września - 4 października uczestnicy z 56 krajów OBWE poruszają kluczowe aspekty praw człowieka w swoich regionach.

W ramach tego wydarzenia 3 października w głównej sali konferencyjnej Fundacja Otwarty Dialog organizuje side-event „Prześladowania środowisk niezależnych w Kazachstanie 2012-2013”Wśród prelegentów znajdą się m. in. były minister gospodarki Ukrainy Bogdan Danylyshyn, członek kierownictwa zdelegalizowanej kazachskiejpartii Alga! Muratbek Ketebayev, były redaktor naczelny zdelegalizowanej w Kazachstanie gazety “Vzglyad” Igor Vinyavskiy, którzy poruszą między innymi kwestie dot. wykorzystywania Interpolu jako instrumentu walki ze znajdującymi się na emigracji przeciwnikami politycznymi.

Po wystąpieniach prelegentów zaprosimy Pana do udziału w panelu dyskusyjnym pod tytułem „Więzienie, czy emigracja - realna alternatywa? Ochrona praw uchodźców politycznych w Europie”, w którym udział wezmą m.in. poseł na Sejm Tomasz Makowski, były działacz opozycji demokratycznej w PRL Andrzej Wielowieyski i Bogdan Danylyshyn.

Wiedząc, że troska o prawa człowieka i kultywowanie wartości europejskich są Panu bliskie, serdecznie zapraszamy do udziału w spotkaniu, 3 października br. w godzinach 13.15-14.45 w warszawskim Hotelu Sofitel przy ulicy Królewskiej 11

Mamy nadzieję, że zaszczyci nas Pan swoją obecnością i uświetni podjętą dyskusję.

Przypominamy, że aby wziąć udział w spotkaniu należy zarejestrować się na oficjalnej stronie wydarzenia za pośrednictwem formularza dostępnego pod adresem: http://meetings.odihr.pl/

W przypadku ewentualnych problemów z dokonaniem rejestracji służymy pomocą.

R.S.V.P
media@odfoundation.eu