23 listopada br. w auli Domu Literatury w Warszawie odbędzie się konferencja pt. „Rodzina w obliczu kryzysu”, odbywająca się w ramach piątej edycji PAFERE Liberty Weekend. PAFERE LIBERTY WEEKEND to wykłady, dyskusje, pokaz filmowy oraz wieczorny koktajl. Mamy nadzieję, że po Warszawie, Krakowie, Czeszowie i Łodzi, również konferencja w Warszawie spotka się z Państwa zainteresowaniem. Organizatorem oraz inicjatorem konferencji jest Polsko-Amerykańska Fundacja Edukacji i Rozwoju Ekonomicznego. W załączniku przesyłam program konferencji.

Celem konferencji jest zwrócenie uwagi na fakt, że kryzys, którego doświadcza obecnie rodzina, ma charakter wielowymiarowy. Problemy, z którymi musi się borykać współczesna rodzina, dotyczą nie tylko gospodarki i rosnących obciążeń podatkowych oraz kosztów wychowania. Doświadcza ona również ataków ze strony mediów, promujących szkodliwe wzorce. Wszechobecny kryzys dotyka również edukacji. Zapaści demograficznej towarzyszą, niestety, działania organów państwowych, których w żaden sposób nie można nazwać polityką prorodzinną. Co więcej, brak pilnych i koniecznych reform w perspektywie kilku najbliższych lat doprowadzi Polskę do katastrofy.

Podczas szeregu wykładów oraz paneli będziemy dyskutować nad tym, jaki powinien być kształt polityki prorodzinnej i demograficznej, gdzie leżą ideologiczne źródła kryzysu rodziny, w jaki sposób państwo dokonuje ekonomicznej i prawnej dyskryminacji rodziny oraz jak edukacja seksualna wpływa na dzietność i stabilność rodziny.

Wśród prelegentów znajdą się m.in. prof. Piotr Jaroszyński, filozof, publicysta i wykładowca akademicki, prof. Michał Wojciechowski, biblista z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, prof. Witold Kwaśnicki, ekonomista z uniwersytetu we Wrocławiu, dr Cezary Mech, były doradca szefa NBP, dr Ireneusz Jabłoński z Centrum im. Adama Smitha oraz Jacek Sapa, prezes zarządu Centrum Wspierania Inicjatyw dla Życia i Rodziny.

Na zakończenie konferencji odbędzie się pokaz filmu, wyprodukowanego na zlecenie Polsko-Amerykańskiej Fundacji Edukacji i Rozwoju Ekonomicznego, pt. Lewiatan. Jego główny przekaz można ująć w następującym pytaniu: czy system oparty na grabieży i prowadzący do totalitaryzmu i zniewolenia zgodny jest z poszanowaniem ludzkiej godności? System ten nie szanując naturalnych praw obywateli hamuje rozwój gospodarczy, generuje bezrobocie i biedę, w rezultacie buduje system niewolniczy, a w końcu sam staje się bankrutem.

Więcej informacji o warunkach uczestnictwa i rejestracji znajdą Państwo na naszej stronie internetowej www.pafere.org, w szczególności zaś pod następującym adresem: http://www.pafere.org/artykuly,n1992,konferencja_rodzina_w_obliczu_kryzysu.html