Na wniosek dwóch posłów partii SMER Roberta Fica (socjaldemokraci) - Dušana Jarjabka i Miroslava Čiža w słowackim Parlamencie pojawiła się budząca kontrowersje środowisk dziennikarskich poprawka do ustawy prasowej, wprowadzająca obowiązek publikacji polemiki do każdej informacji dotyczącej urzędników publicznych, w tym parlamentarzystów. W oświadczeniu podpisanym przez 290 dziennikarzy słowackich jest wprost mowa o tym, że nowe prawo uchwalone ma być dla polityków:

Po zamordowaniu dziennikarza Jána Kuciaka i jego narzeczonej Martiny Kušnírovej spodziewaliśmy się, że państwo będzie szukać sposobu na lepszą ochronę dziennikarzy. Tak się nie stało. Przeciwnie, politycy myślą jedynie jak chronić siebie. Dlatego w Parlamencie pojawiła się propozycja zmiany prawa prasowego i wprowadzenia obowiązkowego prawa do odpowiedzi dla polityków” - czytamy w oświadczeniu.

Proponowany zapis brzmi następująco: „W przypadku gdy publikacja w prasie (wydawnictwie periodycznym) lub informacja agencji prasowej zawiera informacje dotyczące honoru, godności lub prywatności osoby fizycznej lub imienia, reputacji czy czci osoby prawnej, na podstawie którego można tę osobę zidentyfikować, ma ona prawo zażądać publikacji odpowiedzi. Wydawca prasowy i agencja prasowa są zobowiązani do jej bezpłatnego opublikowania; prawo do sprostowania nie jest naruszone”.

Jeszcze większe kontrowersje budzi jednak zapis dotyczący sankcji za brak publikacji polemiki. Autorzy projektu proponują, by w przypadku braku reakcji na wniosek o zamieszczenie polemiki dziennikarz karany był grzywną (w projekcie zmian do ustawy zapisane jest to jako rekompensata) w wysokości 1 660 euro, a wydawca w wysokości 4 980 euro.

Dziennikarze twierdzą, że politycy mają wystarczająco dużo okazji do komentowania i obecni są w mediach także bez nowego prawa do odpowiedzi, „często jednak odrzucają tę opcję i nie reagują na niektóre pytania. W demokracji politycy nie powinni decydować o treściach zamieszczanych w mediach”.

Według sygnatariuszy oświadczenia politycy będą chcieli komentować każdy artykuł, w którym pojawi się o nich wzmianka, nawet gdy podane fakty będą prawdziwe. Jak czytamy w oświadczeniu „politycy będą chcieli, by gazety były zasypane opiniami, które nie muszą się łączyć z faktami”.

Zdaniem słowackich mediów Parlament zatwierdza poprawkę w atmosferze słownych ataków na dziennikarzy, gdy krytyczne media nazywane są wrogami państwa. Słowaccy dziennikarze kończą swój apel słowami: "My, dziennikarze, wzywamy posłów do odrzucenia poprawki do ustawy prasowej”.

Protest wspiera Słowacki Syndykat Dziennikarzy (SSN), który wezwał polityków, by nie kontynuowali „zmiany, której celem jest odrzucenie i zatrzymanie procesu odbudowy prawa z udziałem odpowiednich grup. (…) Słowacki Syndykat Dziennikarzy, jak również inne organizacje reprezentujące dziennikarzy, pracują nad uzupełnieniem i zmianą wyżej wymienionej ustawy, szczególnie z perspektywy zainteresowanych osób prawnych i fizycznych”. Ponadto przedstawiciele SSN dodają, że parlamentarzyści nie przestrzegając podstawowych zasad partnerstwa forsują zmianę wykorzystując przewagę polityczną nad wysiłkami zmierzającymi do osiągnięcia konsensusu wśród zainteresowanych stron. A tych stron jest więcej, bowiem nad nowym kształtem ustawy pracuje równocześnie Ministerstwo Kultury i istnieje obawa, że efekt jego pracy zostanie zignorowany, gdy przegłosowane zostaną poprawki zgłoszone przez parlamentarzystów.

Pod koniec stycznia opinię w sprawie ustawy wydało także Stowarzyszenie Wydawców Prasy (AVT). Podobnie jak dziennikarze, wydawcy odrzucają poprawkę do ustawy twierdząc, że jest ona przejawem egoizmu i celowych wysiłków na rzecz ograniczenia podstawowych praw Słowaków przez niektórych polityków. „Nie znamy żadnego przypadku, w którym polityk nie otrzymałby odpowiedniej przestrzeni do wypowiedzi. Wręcz przeciwnie, zdarzają się częste przypadki, gdy politycy nie są skłonni odpowiadać na pytania dziennikarzy” - oświadczyli przedstawiciele Stowarzyszenia.

Drugie czytanie ustawy odbędzie się 21 marca br. Przedstawiciele SSN zapowiedzieli, że będą tego dnia obecni na sali by walczyć o wolność prasy.

Wojciech Pokora

Przygotowując artykuł korzystałem z: https://medialne.etrend.sk/tlac/tri-stovky-novinarov-vyzyvaju-poslancov-aby-odmietli-novelu-tlacoveho-zakona.html i z informacji uzyskanych od przedstawicieli SSN.