Ta informacja pojawiła się 16 stycznia 2017 r. ok. godz 20:30. "Polski obóz zagłady" - tak nazwano były niemiecki-nazistowski obóz w Auschwitz w depeszy włoskiej agencji Ansa. Autorami filmu są Francesco Conversano i Nene Grignaffini. Dokument opowiada o "podróży do polskiego obozu zagłady". Projekcja odbędzie się w Izbie Deputowanych Włoch.

Prezentację zapowiedziano na 23 stycznia, czyli na cztery dni przed Międzynarodowym Dniem Pamięci o Ofiarach Holokaustu.

Przeciwko takim sformułowaniom w mediach zawsze ostro protestuje Ambasada RP we Włoszech.
„Zawsze ostro protestuje”.  Już ten fragment zdania z depeszy agencyjnej pokazuje, że to nie pierwszy przypadek na terenie Italii. A nie tylko tam, bo w Europie i na całym świecie. Nie ma głosów miejscowej opinii publicznej protestującej przeciwko tej jawnej nieprawdzie. Nie ma też-jak na razie-głosów dziennikarzy na ten temat.  I nie o to  tylko chodzi, że  to  o Auschwitz. Nikt się nie odzywa, nikt nie protestuje.  I ciągle  to samo: robi  to tylko polski ambasador lub jego rzecznik  prasowy. W  protestowaniu przeciwko temu kłamstwu Polska jest sama. I zawsze była sama.  Ale  to  chyba mocny  sygnał  dla nas Polaków, że powinniśmy mieć opracowaną  strategię postępowania w tej sprawie. Bo dotychczasowe kroki to niestety wciąż za mało.

Takie powtarzające się naruszenia mają znacznie głębszy sens, bo dotyczą  najstraszniejszej  rzeczy jak przydarzyła się  cywilizacji: Holokaustu lub według innych  Shoah.  I  tu by należało  obudzić  sumienia świata. Tak dosłownie: sumienia świata!  Gdyż nie jest to  tylko „nadwrażliwość” Polaków i ciągle polskie protesty. A dlaczego? Bo nikt inny nie chce tego robić. I nie robi! Oto jest pytanie:  dlaczego światowa opinia  publiczna nie jest wrażliwa na zagadnienie ludobójstwa?

Trzeba w tym miejscu ponownie przypomnieć: podobnie jak w poprzednich latach, 27 stycznia 2017 r., w 72. rocznicę oswobodzenia w 1945 roku obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau, obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pamięci o Ofiarach Holokaustu (The International Day of Remembrance for the victims of the Holocaust).

Tegoroczne obchody odbywać się będą pod hasłem „Edukacja dla lepszej przyszłości. Rola miejsc historycznych i muzeów w edukacji na temat Holokaustu” ("Educating for a Better Future: The Role of Historic Sites and Museums in Holocaust Education").

Zagadnieniom tym poświęcone będzie specjalne wydarzenie - dyskusja okrągłego stołu, która odbędzie się 26 stycznia 2017 r. w siedzibie UNESCO w Paryżu, z udziałem dyrektorów muzeów i miejsc historycznych, związanych z Holokaustem. Spotkanie służyło będzie omówieniu aktualnej sytuacji i stanu zachowania miejsc zagłady i prześladowań, mających znaczenie nie tylko jako pomniki historii, ale pełniących także rolę instytucji edukacyjnych.

Innym, bezprecedensowym wydarzeniem będzie otwarcie w siedzibie UNESCO wystawy przygotowanej przez Państwowe Muzeum Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu. Na wystawie znajdą się rzeczy osobiste ofiar Auschwitz-Birkenau. Niemieckiego nazistowskiego obozu koncentracyjnego i zagłady (1940-1945), odnalezione podczas prac wykopaliskowych prowadzonych w rejonie krematorium w 1967 roku, a w bieżącym roku po raz pierwszy prezentowane publicznie poza terenem byłego obozu. Otwarcia wystawy w siedzibie UNESCO dokona Dyrektor Muzeum Auschwitz-Birkenau, dr Piotr Cywiński. Na zakończenie Dnia specjalny koncert zagrają pianistka Martha Argerich i skrzypek Ivry Gitlis, Ambasador Dobrej Woli UNESCO.

Specjalne obchody, objęte patronatem Prezydenta RP, Andrzeja Dudy, odbędą się także 27 stycznia na terenie samego Miejsca Pamięci Auschwitz-Birkenau, a ich głównym tematem będzie upływający czas, zacierający pamięć o potwornościach Holokaustu.

Międzynarodowy Dzień Pamięci o Ofiarach Holokaustu ustanowiony został rezolucją Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych 1 listopada 2005 r. Podczas 34. Sesji Konferencji Generalnej UNESCO w 2007 r., kraje członkowskie przyjęły Rezolucję nr 61, obowiązującą Organizację do zaangażowania się w upowszechnianie wiedzy i w edukację na temat Holokaustu i w ten sposób przeciwstawiania się wszelkim próbom zaprzeczania mu jako wydarzeniu historycznemu. Rezolucja przyjęta została w związku z wcześniejszym apelem ONZ o rozwijanie we wszystkich krajach członkowskich programów edukacyjnych na ten temat, stanowiących ważny element zapobiegania podobnym tragediom w przyszłości, poprzez przeciwstawianie się wszelkim formom rasizmu i antysemityzmu.

Oby pokłosie tej konferencji i tych działań zatoczyło jak najszersze kręgi, nie tylko w Polsce!

Tym niemniej dokładnie będę śledził, czy nie pojawią się takie określenia ponownie.

Andrzej  Dramiński