Odbywający 15 maja br. posiedzenie, Zarząd Oddziału Gdańskiego Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich poświęcił sporo uwagi aktualnym zdarzeniom w wybrzeżowym środowisku dziennikarskim. Z niepokojem obserwujemy narastanie konfliktów pomiędzy dziennikarzami a przedstawicielami samorządu terytorialnego. Zarząd Oddziału Gdańskiego SDP podkreśla, że misją mediów jest m.in. monitorowanie poczynań władzy, w tym władzy samorządowej. Wszelkie działania w tym przedmiocie są jak najbardziej pożądane, nie może to jednak odbywać się z naruszeniem godności osób wypowiadających się na dany temat.

Krytycznie oceniamy również ograniczanie dostępu dziennikarzy do informacji i opinii ze strony władz publicznych; próby nacisku na niezależne media a także inwektywy płynące z ust włodarzy miast pod adresem dziennikarzy. Jednak wzywanie środowiska dziennikarskiego do bojkotu jakiejkolwiek osoby publicznej uważamy za niewłaściwe.

Apelujemy zarówno do przedstawicieli władz jak i dziennikarzy o poszanowanie prawa, zachowanie rozsądku oraz przestrzeganie standardów zawodowych i etycznych we wzajemnych relacjach.

Za Zarząd

Oddziału Gdańskiego SDP