Właśnie w sobotę wieczorem  /3 lutego/ minister spraw zagranicznych Niemiec Sigmar Gabriel wydał oświadczenie, w który mstwierdził, że Polska może być pewna, iż Niemcy biorą na siebie pełną odpowiedzialność za Holokaust I będą potępiać takie zafałszowania historii jak sformułowanie “polskie obozy koncentracyjne”.

Wszystko w związku z zawieruchą medialną jaka się przetacza  w ostatnich dniach przez wiele krajów na całym świecie z powodu polskiej nowelizacji ustawy o IPN, którą w czwartek /1 lutego/ zaakceptował bez poprawek Senat. Nowela wprowadza kary grzywny lub więzienia do lat trzech za przypisywanie polskiemu narodowi lub państwu odpowiedzialności m.in. za zbrodnie popełnione przez III Rzeszę Niemiecką.

Tak więc wreszcie odezwali się główni winowajcy w całej sprawie. Minister Gabriel oświadczył, że to Niemcy są odpowiedzialni za II wojnę światową, za to co wtedy działo się w Polsce i w Europie, za piekło Holokaustu, za te wszystkie obozy zagłady, obozy śmierci, obozy koncentracyjne itp. Gabriel oświadczył, że nie może tu być żadnych wątpliwości. To Niemcy! Brawo! Szkoda, że tak późno. Strona niemiecka powinna była tak się zachować, czyli zabrać taki właśnie głos, już dawno.

Należy tu dodać, jak twierdzili niektórzy mądrzy ludzie, że Niemcy powinni ciągle przypominać o swojej winie, o tych swoich ciężkich grzechach. I że po tym, co się działo przez całe lata, i dzieje się nadal, Polacy mają prawo obawiać się o to, iż z biegiem czasu zbrodnie Niemców /hitlerowców, nazistów/ po cichu zostaną zwalone na nas. Że taki jest cel niemieckiej polityki historycznej.

I dobrze, że Gabriel powiedział to wyraźnie i zdecydowanie całemu światu, czy powiedzmy połowie świata. Bo jeżeli cały świat, niedouczony chyba, bo jak to inaczej nazwać?,czy choćby połowa świata ma w tej sprawie poważne wątpliwości, to trzeba było to właśnie powiedzieć wyraźnie I zdecydowanie!

Słyszę jak ktoś w radiu mówi, że ta polska inicjatywa ustawodawcza spowodowała na całym świecie /Izrael, USA, Ukraina, Francja…/ więcej złego niż dobrego. Więcej komentarzy i reakcji negatywnych niż pozytywnych. Ale to oświadczenie niemieckiego ministra obala właśnie takie tezy zupełnie! Po oświadczeniu Niemców nie można stawiać takich zarzutów w tej sprawie. Są zupełnie nieuzasadnione. Skoro Niemcy nie mają nic przeciw I skoro w ogóle twierdzą, że projekt ustawy PiS nie jest projektem ustawy o Holokauście…

I  wypada tu tylko zgodzić się z poglądem, że ustawa taka powinna być w Polsce uchwalona już prawie 30 lat temu. Wobec tych ciągłych oszczerstw o “polskich obozach śmierci”, ciągłym przypisywaniu Polakom nie swoich win, w mediach na całym świecie, i nie tylko mediach. A najwięcej ich było i jest w samych Niemczech… Podobne ustawy są w wielu krajach już od dawna! Są m.in. w Izraelu, w Niemczech.

Sprawa trafiła do prezydenta RP. Brakuje już tylko jego podpisu. Czy prezydent powinien nowelizację ustawy o IPN podpisać? Oczywiście że tak! Nie tylko dlatego, że jest ona bardzo potrzebna, ale także dlatego, iż prawie wszyscy Polacy są za! Prawie wszyscy Polacy ją popierają! W głosowaniach w Sejmie I Senacie zaledwie pięciu parlamentarzystów było przeciw. To coś mówi. Tak więc apel do prezydenta Andrzeja Dudy o jak najszybsze podpisanie tej nowelizacji!  Bo Polacy czekają na nią od wielu lat!

Można jeszcze dodać, że treści tej nowelizacji były wcześniej konsultowane z rządem izraelskim oraz ambassador Izraela w Polsce. I nie ma tu żadnej niespodzianki. Chyba rzeczywiście sprawa jest wykorzystywana politycznie w Izraelu przez opozycję, bo zbliżają się tam wybory do Knesetu. A poza tym, to jakie Polacy będą uchwalać prawo w swoim kraju, jakie ono ma być, powinno się rozstrzygać w Polsce, a nie w Izraelu, czy USA. Tak czy nie?

Zastanawiam się, jaka kara powinna spotkać Elizę Michalik, która wypisuje publicznie jakieś koszmarne brednie pod adresem Polaków, oszczerstwa na potęgę, gorsze niż zdarzają się zagranicą... Ona jest w Polsce, więc ją oskarżyć I skazać będzie można bez problemu. Gorzej z byłym ministrem finansów Izraela Jairem Lapidem, bo ustawa nie sięga osób czy instytucji poza Polską.

CezaryDąbrowski /www.zawszepolska.eu/ /4.2.2018/