Pogrzeb zmarłego przed kilku dniami reżysera Antoniego Krauze odbędzie się w Warszawie we wtorek 20 lutego.

Msza św. w kościele św. Dominika przy ul. Dominikańskiej 2 na Służewie rozpocznie się o godz. 10.30. To ulubiony kościół ś.p. Antoniego Krauze. Następnie będzie można podstawionym autobusem przejechać na cmentarz w Aleksandrowie (Warszawa-Wawer), przy ul. Złotej Jesieni, gdzie Antoni Krauze zostanie pochowany w grobie rodzinnym.

Jak zapowiedział wicepremier i minister kultury Piotr Gliński pogrzeb będzie mieć character państwowy.

Antoni Krauze zmarł w wieku 78 lat. Był reżyserem kilkudziesięciu filmów. Najbardziej znane to: "Czarny czwartek. Janek Wiśniewski padł", "Smoleńsk", "Monidło", "Meta", "Zaklęty dwór", "Party przy świecach", "Prognoza pogody", "Dziewczynka z Hotelu Excelsior", "Akwarium".

Za swoją twórczość był wielokrotnie nagradzany. W 1981 r. otrzymał nagrodę specjalną jury na 8 Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdańsku za film "Meta". W 1988 r. został uhonorowany specjalną nagrodą jury za całokształt twórczości na Międzynarodowym Festiwalu Filmów Autorskich w San Remo.

Za "Czarny czwartek. Janek Wiśniewski padł" otrzymał w 2011 r. Nagrodę Międzynarodowej Federacji Krytyków Filmowych (FIPRESCI) podczas 35. Edycji Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Montrealu.

11 listopada 2015 r. prezydent RP Andrzej Duda podczas uroczystości w Belwederze z okazji Narodowego Święta Niepodległości odznaczył Antoniego Krauze Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski za "wybitne zasługi w pracy artystycznej I twórczej".

9 września 2016 r. premierę miał ostatni film Antoniego Krauze – „Smoleńsk, o wydarzeniach z 10 kwietnia 2010, kiedy doszło do katastrofy rządowego samolotu z przedstawicielami najwyższych władz RP lecących do Smoleńska w Rosji. Na pokładzie Tu-154 była polska delegacja z prezydentem Lechem Kaczyńskim na czele, zmierzająca do Katynia na Polski Cmentarz Wojenny, na którym spoczywają pomordowani w 1940 r. przez NKWD nasi oficerowie i jeńcy wojenni. Wszyscy pasażerowie oraz członkowie załogi Tu-154 – w sumie 96 osób – zginęli.

"Tragedia smoleńska stała się najważniejszym wydarzeniem w III RP, najtragiczniejszą chwilą w polskiej historii od II wojny światowej. Stała się wydarzeniem, które wpływa na los dzisiejszej Polski I życie Polaków w sposób niebywale silny. Dlatego próba zmierzenia się z tym tematem jest nie tylko wielkim wyzwaniem, ale I obywatelskim obowiązkiem twórcy" – mówił Krauze w czasie prac nad filmem.

W maju 2017 r. w trakcie Kongresu "Polska Wielki Projekt" reżyser otrzymał (razem z bratem Andrzejem) nagrodę im. Lecha Kaczyńskiego. Prezes PiS Jarosław Kaczyński wręczając mu nagrodę mówił, że Andrzej I Antoni Krauze to artyści wielkiej odwagi. "Wielkiej odwagi, która czemuś służy, to znaczy służy prawdzie. Ta odwaga jest skierowana ku prawdzie" – mówił J. Kaczyński.

Cezary Dąbrowski (18.2.2018)