Zabójstwo słowackiego dziennikarza śledczego Jana Kuciaka przywołuje morderstwo poznańskiego dziennikarza Jarosława Ziętary. Do dziś zagadka jego zaginięcia (prawdopodobnie śmierci) nie została wyjaśniona. Już 25 lat walczą o prawdę o Ziętarze jego koledzy Krzysztof M. Kaźmierczak i Piotr Talaga. Polecam gorąco ich książkę „Sprawa Ziętary. Zbrodnia i klęska państwa”, za którą otrzymali nagrodę SDP (Watergate – kategoria dziennikarstwo śledcze).

W wywiadzie opublikowanym na naszym portalu w 2015 roku

Kaźmierczak mówił m.in., że żałuje, że nie poparł pomysłu Ludwika Dorna, by powołać w sprawie wyjaśnienia zabójstwa Ziętary sejmową komisję śledczą. Dzisiaj, po wycofaniu swoich zeznań przez kilku świadków, coraz trudniej będzie postawić przed sądem osoby odpowiedzialne za śmierć dziennikarza. Dotychczas nie znaleziono ciała Ziętary, a są nawet tacy, którzy wciąż wątpią w jego śmierć. Dlatego środowisko dziennikarskie powinno przypominać, że ta sprawa nie może pozostać taką, jaką dziś jest. Zabójcy dziennikarza i zleceniodawcy zabójstwa (o ile jeszcze żyją) muszą zostać ukarani.

Niedługo będą przyznawane i wręczane coroczne nagrody SDP. Na zebraniu Zarządu Głównego zgłosiłem pomysł wprowadzenia nagrody lub wyróżnienia im. Jarosława Ziętary w dziedzinie dziennikarstwa śledczego. Mój pomysł nie zyskał akceptacji. Pojawiła się natomiast koncepcja uhonorowania pamięci Ziętary, ale nie zrozumiałem, na czym konkretnie miałoby to polegać. Liczę na to, że w czasie celebracji nagród Watergate znajdzie się ktoś, kto wspomni choćby słowem, że był w Polsce dziennikarz śledczy, który za swoją działalność zapłacił życiem, i że nasze państwo wciąż nie potrafi rozliczyć osób winnych tej zbrodni.

Marek Palczewski

28 lutego 2018