Bronisław Wildstein otrzymał Laur SDP za za odwagę, rozwagę i talent wykorzystywane mądrze i szlachetnie.

Laur SDP jest wyrazem najwyższego uznania dziennikarzy - dla dziennikarzy, uznania dla autorytetów zawodowych, etycznych, najwyższej klasy profesjonalizmu.

Laudację wygłosił redaktor Marcin Wolski, który podkreślił cztery najważniejsze elementy z życia laureata, które wpisały się na stałe w historię polskiego dziennikarstwa: Przypomnijmy cztery chyba najważniejsze elementy z życia Bronisława Wildsteina. Pierwsze to powołanie SKS-ów. Bardzo ważny etap w dziejach polskiej opozycji. Drugi taki fakt, który chyba już na zawsze w dziejowych annałach zrośnie się z Twoim Bronku nazwiskiem to jest wyrąbanie wrót lustracji w Polsce. Wyniesienie listy, a nazwie listy Wildsteina z IPN-u, która uruchomiała proces, którego nie dało się już odkręcić – podkreśliła w laudacji dla Bronisława Wildsteina, laureata Lauru SDP 2015.

Kolejna sprawa to prezesura Telewizji Publicznej, może, krótka, może zbyt krótka, ale która rozpoczęła zupełnie nowy etap i pokazała że można kierować tą firmą rozważnie i rozważnie. Wreszcie rzecz ostatnia, a mianowicie ważny udział w uruchomieniu projektu obywatelskiego, którym była telewizja Republika, jedna ze sprawczyń tego co dzieje się w naszym kraju – podkreślił Marcin Wolski.

W swoim przemówieniu Bronisław Wildstein dziękował jurorom za nagrodę oraz podkreślił, że mimo wielu zawirowań w jego karierze zawodowej opłacało się.

Laureat podkreślił, że obecna sytuacja dziennikarstwa pozostawia wiele do życzenia - Chciałem powiedzieć, że jestem wyjątkowo zaszczycony,  że to od państwa dostałem tą nagrodę, od pewnej zbiorowość , wspólnoty do której należę i do której żywię wielki szacunek. To nie znaczy, że ja żywię wielki szacunek do tego jak wygląda dziennikarstwo w Polsce dziś. Ja jestem bardzo krytyczny do tego jak wygląda dziennikarstwo dziś, ale mam nadzieję, że będzie się zmieniało. Ja jestem bardzo krytyczny do tego jak wygląda to co nazywa się tym główno-nurtowym dziennikarstwem. Ale obok tego wszystkie w warunkach dosyć niekorzystnych powstaje prawdziwe dziennikarstwo i funkcjonują prawdziwi dziennikarze – podkreślił Bronisław Wildstein, laureat nagrody Laur SDP 2015.