CMWP SDP  wyraża oburzenie przeciwko uniemożliwianiu emisji czy innej formy dystrybucji dokumentalnego filmu o Związku Polaków w Niemczech nakręconego z okazji 95. rocznicy powstania Związku. Wg informacji polskich mediów (m.in. TVP INFO, PAP i portali niezalezna.pl) niemiecka instytucja, która współfinansowała produkcję filmu,  ze względu na „odstępstwa od jego projektu” zażądała od producentów zmian w scenariuszu filmu oraz zwrotu dotacji,  co praktycznie oznacza niemożność jakiejkolwiek dystrybucji filmu na terenie Niemiec.  Instytucja ta, czyli BKM – Beauftragte für Medienund Kultur –  ma za zadanie wspieranie kultury mniejszości narodowych w Niemczech, dlatego poproszono tę instytucję o współpracę przy realizacji filmu.  Wg przedstawicieli Związku Polaków w Niemczech po zmontowaniu film został przez BKM uznany za „antyniemiecki i antyislamski” .

Więcej o szczegółach sprawy jest tu : http://www.tvp.info/34166151/w-niemczech-nie-wolno-pokazac-filmu-o-polakach-ktorzy-mieszkaja-w-niemczech

CMWP SDP apeluje o poszanowanie wolności wypowiadania się dokumentalistów i umożliwienie im publicznego prezentowania dzieła pokazującego ich wizję historii, do której jako dziennikarze mają prawo, jak w każdym demokratycznym państwie. Wycofywanie się instytucji kultury z wcześniej podjętych zobowiązań finansowych w przypadku takich projektów jak ukończony film dokumentalny jest swoistym przejawem ograniczania swobody wypowiedzi i naruszania fundamentalnej w demokracji zasady wolności słowa. CMWP SDP apeluje do BKM o polubowne rozwiązanie sporu z twórcami filmu i Związkiem Polaków w Niemczech oraz prosi instytucje mogące wesprzeć realizatorów filmu o pomoc w jego prezentacji opinii publicznej, zarówno w Polsce, jak i w Niemczech.

dr Jolanta Hajdasz

dyr. Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP