Oddział Warszawski Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich zaprasza Państwa na wieczór poświęcony marszałkowi Józefowi Piłsudskiemu, którym pragnie włączyć się w obchody stulecia Niepodległości Polski 11 grudnia (poniedziałek) o godzinie 18.00 w siedzibie Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich w Warszawie  przy ul. Foksal 3/5 otworzymy wystawę niezwykłych zdjęć „Piłsudski w Obrazach” które powstały na planie spektaklu Telewizji Polskiej pt. „Marszałek”.

Autor zdjęć, wybitny młody fotografik Stanisław Loba towarzyszył aktorom  w Belwederze, dlatego mamy szansę zobaczyć odtwórców historii Marszałka w wyjątkowych, niepowtarzalnych  ujęciach.

Premiera spektaklu odbyła się 4 grudnia 2017 roku w 1 programie Telewizji Polskiej. Emisja tego wyjątkowego dzieła jest inspiracją wieczoru, dlatego gośćmi wydarzenia będą  twórcy teatru: pan Wojciech Tomczyk, scenarzysta Marszałka, aktorzy odtwórcy głównych ról, pan Jan Tomaszewski  dyrektor agencji teatru w TVP SA, publicysta Piotr Zaremba i inni. Zobaczymy też fragment spektaklu.
Otwarciu wystawy  towarzyszyć będzie panel o Marszałku Józefie Piłsudskim prowadzony przez dziennikarkę Annę Popek i  prezesa OW SDP Marcina Wolskiego.

Marcin Wolski, Prezes OW SDP

Elżbieta Ruman, Członek Zarządu OW SDP