Łódzki Oddział Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich przyznał doroczne nagrody. Dziennikarzem Roku 2016 w Łodzi została Katarzyna Pawlina z TVP3, natomiast w Konkursie im. Krzysztofa Michalskiego zwyciężył Dariusz Piekarczyk z „Dziennika Łódzkiego”.

Jury pod przewodnictwem Zbigniewa Natkańskiego oceniło 57 prac (artykułów, audycji radiowych i programów telewizyjnych) nadesłanych przez 18 autorów. W ósmej edycji Konkursu na Dziennikarza Roku I miejsce zajęła Katarzyna Pawlina z TVP3 - autorka reportaży „Siostry”, „Listy z getta” i „Badanie”. Jury postanowiło przyznać nagrodę za skuteczne tropienie w najnowszej historii nieznanych dotąd wydarzeń i ludzkich losów, czyli za wysokiej jakości historyczne dziennikarstwo śledcze. Laureatką II nagrody została Kamila Litman z Radia Łódź, która wyprzedziła Agnieszkę Urazińską z „Gazety Wyborczej”. Wyróżnienia przyznano Łukaszowi Kaczyńskiemu i Bogdanowi Sobieszkowi z miesięcznika ”Kalejdoskop”.

W V Konkursie im. Krzysztofa Michalskiego na najlepszego korespondenta regionalnego, dziennikarza mediów lokalnych w roku 2016 triumfował Dariusz Piekarczyk, autor tekstu „Krajobraz po budowie S-8. Była Ameryka, teraz jest kamieni kupa” opublikowanego w „Dziennik Łódzkim”. Nagrodę przyznano za uchwycenie i opisanie skutków społecznych, jakie niosą ze sobą zmiany cywilizacyjne. Jury postanowiło również wyróżnić Marka Obszarnego i Aleksandrę Tyczyńską z „Dziennika Łódzkiego”.

Przyznano także nagrodę pozaregulaminową. Zarząd Łódzkiego Oddziału SDP postanowił w ten sposób docenić i uhonorować Błażeja Torańskiego (publicystę naszego portalu) za książkę pt. „Knebel. Cenzura w PRL-u”.

Uroczyste podsumowanie konkursów odbyło się w zabytkowej willi Schweikerta, w której obecnie mieści się Instytut Europejski. Fundatorami nagród byli Zarząd Główny Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich i Radio Łódź. Podarunki dla laureatów przekazała łódzka telewizja.

Fot. Marek Kamiński