Oddział Warszawski Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich 24 lutego 2018 r. wybrał nowe władze. Prezesem został dziennikarz telewizyjny i reżyser filmów dokumentalnych Zbigniew Rytel.

Do pięcioosobowego Zarządu Oddziału weszli jeszcze: dziennikarka prasowa, od wielu lat działająca w SDP - Hanna Budzisz, Anna Popek i Elżbieta Ruman z TVP, fotograf Jacek Herok oraz dziennikarz emigracyjny i wydawca – Piotr Jegliński.

Zbigniew Rytel jest z wykształcenia historykiem, dziennikarzem i menedżerem (absolwent Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego i Texas Tech University w USA). Był stypendystą Kongresu Stanów Zjednoczonych. Przygotowywał materiały dla CNN. Menedżer w komercyjnych telewizjach, od kilkunastu lat w TVP. Autor nagradzanych wielokrotnie filmów dokumentalnych o polskich sportowcach. Sam odnosił sukcesy jako reprezentant Polski w lekkiej atletyce.

W Stowarzyszeniu od 1999 r., a przez ostatnie dwie kadencje był członkiem Zarządu Głównego SDP.

Nowy Prezes OW SDP chciałby pomagać dziennikarzom w rozwoju zawodowym i wspierać ich w staraniach o lepsze warunki zatrudnienia. Planuje m.in. pozyskać środki na programy szkoleniowe.

Walne Zebranie OW SDP wybrało również pozostałe władze Oddziału na trzyletnią kadencję.