Ciekawe debaty, spotkania z pisarzami, poetami, naukowcami oraz pokazy filmów wypełnią program organizowanego przez SDP już po raz 6. cyklu imprez „Maj na Foksal”. Odbywać się one będą od 8 maja do 14 czerwca w Centrum Prasowym Foksal Dom Dziennikarza.

Interesująco zapowiadają się inauguracyjna konferencja „Cenzura w sieci?”, którą poprowadzi red. Witold Gadowski (8 maja, g. 10.30), a także debata poświęcona mediom publicznym zainicjowana przez prezesa SDP Krzysztofa Skowrońskiego (28 maja g. 11.00).

W bogatym programie znalazły się również takie pozycje jak pokaz filmów o Chinach z komentarzem Hanny Shen, opowieść o dziewczynach Obławy Augustowskiej, przy okazji wydanej niedawno książki Teresy Kaczorowskiej, oraz spotkanie z pisarzem Bohdanem Urbankowskim, autorem książki „Piłsudski”. Zaprezentowany zostanie również film Marii Dłużewskiej o Oldze Johann - zmarłej niedawno psycholog, socjolog i działaczce zaangażowanej m.in. w akcję dekomunizacji polskich ulic.

Ciekawie zapowiada się spotkanie z dr Włodzimierzem Lewandowskim, prezesem Głównego Urzędu Miar, który opowie m.in. dlaczego stary wzorzec kilograma odchodzi do lamusa.

Rozmowy o zdrowym stylu życia i o pięknie języka polskiego poprowadzą Elżbieta Ruman i Anna Popek. Na kiermaszu książek, współorganizowanym przez Piotra Jeglińskiego, będzie natomiast okazja do uzupełnienia księgozbioru. Udział w nim zapowiedziało wielu wydawców.

Program: Maj na Foksal 2018

8 maja (wtorek) g. 10.30

„Cenzura w sieci?” Wspólna konferencja SDP i Ordo Iuris ws. obrony wolności słowa w mediach społecznościowych. Konferencję poprowadzi Witold Gadowski

9 maja (środa) g. 18.00