6 - 10 czerwca 2018 r., z okazji 100-lecia odzyskania niepodległości, Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich - Oddział w Rzeszowie oraz Instytut Pamięci Narodowej organizują wspólny wyjazd szlakiem Karpackiej Żelaznej Brygady Legionów przez Ukrainę i Rumunię.

Celem wyjazdu jest m.in. wydanie albumu, który będzie przewodnikiem po historycznych miejscach ważnych dla naszej niepodległości. Chcemy, aby powstał szlak turystyczny zachęcający do poznawania tej części naszej historii.

Zadaniem  dziennikarzy będzie zebranie materiału opisującego współczesność terenów, na których działały Legiony oraz pokazanie ciekawostek, atrakcji i bazy turystycznej szlaku Legionów. Warstwę historyczną opracują towarzyszący dziennikarzom historycy. Odwiedzimy wiele niezwykłych miejsc związanych nie tylko z polską historią.

Wyjazd z Rzeszowa 6.06.2018 o godz. 7.00 z parkingu przed Urzędem Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego, al. Łukasza Cieplińskiego 4. Powrót 10.06.2018 wieczorem.

Trasa: Rzeszów, Lwów, Stanisławów, Delatyna k/Nadwórnej, Rafjłowa (obecnie Bystrica), Przełęcz Legionów w ukraińskich Gorganach, Kołomyja, Czerniowce, Nowy Solonec, Carlibaba,  Flutrica, Syget Marmaroski, Słowacja, Rzeszów.

Koszt – 320 zł. Organizatorzy zapewniają przejazd, noclegi, 2 posiłki dziennie. Chętnych prosimy o pilne zgłaszanie zamiaru wyjazdu emailem na adres: sdp.rzeszow@o2.pl .

Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc liczy się kolejność zgłoszeń potwierdzonych wpłatą 320 zł na subkonto Oddziału  SDP w Rzeszowie
Nr 34 1020 1097 0000 7002 0273 1578

Zgłoszenia przyjmujemy do 27 maja 2018!

Osoby, które uczestniczyły w wyjazdach na groby dziennikarzy na Cmentarz Łyczakowski będą miały pierwszeństwo. Członkowie SDP powinni mieć opłacone składki za 2018 r.

Każdy uczestnik wyjazdu zabiera ze sobą:

- ważny paszport,

- Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego EKUZ (wyrobioną w swoim oddziale NFZ),

- ubezpieczenie NW w wybranej przez siebie firmie ubezpieczeniowej (pięciodniowa polisa to zazwyczaj koszt ok. 30 zł)

- sportowe ubrania na ciepło i zimno, pelerynę przeciwdeszczową, wygodne turystyczne obuwie do chodzenia po górach,

- własne leki (jeśli ich potrzebuje).

Informacje dodatkowe

- Wymianę waluty dokonujemy za granicą. Wielkość wymiany dowolna - według uznania i planów zakupowych.  Na Ukrainie można wymieniać złotówki (1 zł to ok 7 hrywien).
Na zakupy w pozostałych krajach trzeba mieć Euro. W Rumunii wymienimy Euro na Leje. /1 zł to ok 1 Lei i 10  bani. Ceny w Rumunii są zbliżone do polskich.