Mariusz Kowalewski zastąpi Tadeusza M. Płużańskiego na stanowisku szefa publicystyki i reportażu w Telewizyjnej Agencji Informacyjnej. Informację tę potwierdził portalowi SDP Płużański, który od poniedziałku, 18 czerwca, będzie kierownikiem publicystyki w TVP Historia.

Tadeusz M. Płużański, rocznik 1971, historyk i dziennikarz, trafił do TVP w lipcu 2017 roku. Wcześniej, przez jedenaście lat, pracował w „Super Expressie”, gdzie kierował działem Opinie. Publikował m.in. w „Najwyższym CZASIE!", „Naszej Polsce", „W sieci", „Do Rzeczy", „Tygodniku Solidarność", „Gazecie Polskiej Codziennie" i „Gazecie Polskiej". Współpracuje z Polskim Radiem 24 i jest od kilku lat prezesem Fundacji Łączka, zasiadał też w radzie Fundacji Reduta Dobrego Imienia - Polska Liga przeciw Zniesławieniom.

Jest m.in. autorem książki „Bestie”, zapisu reporterskiego śledztwa dotyczącego funkcjonariuszy stalinowskich, prezes Fundacji „Łączka”. Jest laureatem nagrody im. Jacka Maziarskiego, przyznawanej za wybitne osiągnięcia publicystyczno - eseistyczne wyróżniające się suwerennością myślenia i poszerzające nasza wiedzę o rzeczywistości. Syn filozofa Tadeusza Płużańskiego, uczestnika antyhitlerowskiej i antykomunistycznej konspiracji, związanego z rotmistrzem Witoldem Pileckim, który spędził pięć lat w obozie koncentracyjnym w Stutthofie i dziewięć lat w komunistycznym więzieniu, w tym dwa miesiące w celi śmierci.

tor