Do końca lipca można jeszcze zgłaszać kandydatury do tytułu „Dziennikarz bez barier” przyznawanego w ramach Konkursu Lodołamacze 2018.

Od 13 lat Polska Organizacja Pracodawców Osób Niepełnosprawnych nagradza pracodawców zatrudniających osoby niepełnoprawne i podejmujących różne inicjatywy na ich rzecz.  W tym roku można zgłaszać kandydatury do Lodołamaczy w następujących kategoriach: Zatrudnienie Chronione, Otwarty Rynek Pracy, Instytucja, Przyjazna Przestrzeń, Zdrowa Firma, Dziennikarz bez Barier. W tej ostatniej wyróżnieni mają być dziennikarze telewizyjni, radiowi i prasowi, którzy poruszają w swoich audycjach, programach, artykułach problematykę związaną z osobami niepełnosprawnymi i ich zatrudnianiem.

„W dążeniu do równości szczególną rolę odgrywają media. Media mogą łamać istniejące stereotypy, niwelować uprzedzenia, tworzyć klimat sprzyjający promowaniu różnorodności i szacunku wobec odmiennych postaw. Przedstawienie osób niepełnosprawnych jako wartościowych pracowników ma za zadanie zmienić tendencję postrzegania osób niepełnosprawnych jako niezdolnych do pracy, wystarczy tylko dać im szanse na odkrycie umiejętności i zalet. Promowanie w mediach osób niepełnosprawnych ma za zadanie zachęcić  pracodawców, by nie zamykali się na osoby niepełnosprawne, gdyż są to solidni pracownicy zaangażowani w budowanie sukcesu firmy.  Obiegowa opinia głosi, że media są „oknem na świat”. Chcemy wyróżnić dziennikarzy, którzy nie nakładają filtra na przysłowiowe okno. Piszą, mówią o osobach niepełnosprawnych pamiętając , że mają one równe prawa lecz nie podsiadają równych szans społecznych, występują w roli rzeczników osób niepełnosprawnych wobec władz, samorządów pomagając w przełamywaniu barier architektonicznych. Promują aktywność i działają na rzecz aktywizacji i włączenia osób niepełnosprawnych do społeczeństwa” – napisali organizatorzy Lodołamaczy 2018.

Szczegóły konkursu na stronie: www.lodolamacze.info.pl

Uroczysta Gala Lodołamacze 2018, podczas której wręczone zostaną wyróżnienia, odbędzie się 27 września na Zamku Królewskim w Warszawie.

opr. jka