Debiutujący soliści i zespoły od środy 12 września mogą zgłaszać się do nowego projektu radiowej Trójki pt. „Start NaGranie”. 35 artystów, którzy zakwalifikują się do programu, weźmie udział w przesłuchaniach w Muzycznym Studiu im. Agnieszki Osieckiej. Zwycięzca będzie mógł nagrać i wydać płytę w Agencji Muzycznej Polskiego Radia. Pierwszy odcinek „Start NaGranie” już w październiku.

W pierwszym etapie, który rusza 12 września, uczestnicy mogą zgłaszać swoje amatorskie nagrania – przy pomocy specjalnej strony startnagranie.polskieradio.pl. Następnie 35 uczestników wyłonionych przez jury składające się z muzyków i dziennikarzy Polskiego Radia (nazwiska zostaną ogłoszone 17 września) weźmie udział w eliminacjach, które odbędą się w Muzycznym Studiu im. Agnieszki Osieckiej (7 pierwszych odcinków programu). Cztery kolejne odsłony programu to półfinały. Zwycięzcę poznamy w finałowym, 12. odcinku, w którym weźmie udział trzech najlepszych debiutantów.

Wszystkie przesłuchania będzie można usłyszeć na antenie Trójki, na portalu polskieradio.pl oraz w mediach społecznościowych.

Założeniem projektu jest to, by artyści grali wyłącznie własny repertuar, co między innymi odróżnia „Start NaGranie” od innych programów, w których możliwe jest wykonywanie coverów. A ponadto młodzi wykonawcy nie tylko zaprezentują swoją twórczość, ale też opowiedzą o swoich inspiracjach i doświadczeniach muzycznych, a także porozmawiają z jurorami o swoich planach na przyszłość, wytyczonych celach i własnych marzeniach. – Dzięki temu będziemy mogli ich poznać bliżej, nie tylko jako muzyków – mówi Wiktor Świetlik, dyrektor Programu 3 Polskiego Radia. – Chcemy by był to program, który w autentyczny sposób pomoże wydobyć przyszłe diamenty polskiej sceny muzycznej, polskiej kultury. Wierzę, że czają się one w wielu zakątkach Polski, we wszystkich środowiskach, a ten unikatowy projekt to wielka szansa dla nich, ale też dla Trójki i polskiej kultury – dodaje Świetlik.

Gospodarzem programu będzie dziennikarz Trójki Tomasz Żąda, a zwycięzcy przesłuchań zostaną zaproszeni do poniedziałkowego wydania jego audycji „Trójka żąda debiutów”.

Pierwszy odcinek „Start NaGranie” na antenie Programu 3 Polskiego Radia już 5 października, a finał 21 grudnia.

opr. jka, źródło: Polskie Radio