Najważniejsze wydarzenia 43. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni będzie można śledzić od poniedziałku, 17 września, na antenie TVP Kultura. Stacja ta będzie również transmitować uroczystą Galę wręczenia nagród.

Od poniedziałku 17 września do poniedziałku 24 września, rozmówcami w prowadzonym przez Łukasza Adamskiego, programie Studio Kultura-Rozmowy (ok. godz. 8:15, powt. ok. godz. 13:15) będą twórcy wyświetlanych na Festiwalu filmów. W pierwszym, poniedziałkowym wydaniu, o swoim nowym obrazie „Kamerdyner” opowie reżyser, Filip Bajon.

TVP Kultura zaprasza też codziennie późnym wieczorem do Studia Festiwalowego, w którym podsumowywane będą najważniejsze festiwalowe wydarzenia dnia. Gospodarzowi programu -  Wojciechowi Klacie, wicedyrektorowi TVP Kultura - towarzyszyć będą krytycy filmowi i filmoznawcy – Katarzyna Wajda, Łukasz Adamski i dr Łukasz Jasina.

W sobotę, 22 września o godz. 19:30 rozpocznie się, na antenie TVP Kultura, transmisja uroczystej Gali wręczenia nagród, a zaraz po niej ostatnie wydanie Studia Festiwalowego podsumowujące tegoroczne wydarzenie z udziałem laureatów i krytyków.

Studio Kultura-Rozmowy z 43. FPFF w Gdyni od 17 do 21 września oraz 24 września ok. godz. 8:15, powtórka ok. godz. 13:20. Studio Festiwalowe 17 września o godz. 21:10, od 18 do 21 po godz. 23:00 oraz 22 września o godz. 21:45. Transmisja Gali wręczenia nagród 43. FPFF w Gdyni 22 września o godz. 19:30, a od godz. 00.00 retransmisja w TVP2.

opr. jka, źródło: TVP