Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji postanowiła przyznać Radiu Wnet częstotliwości w Warszawie i Krakowie.

- Bardzo się cieszę. Teraz, po 28-latach mojej drogi zawodowej, mam szansę, razem z moimi współpracownikami, stworzyć radio marzeń – powiedział portalowi sdp.pl Krzysztof Skowroński, założyciel i prezes Radia Wnet.

Radio Wnet powstało w 2009 r., teraz można go słuchać tylko w Internecie. Przez krótki okres, od października 2017 do stycznia 2018 r, stacja nadawało w Warszawie na częstotliwości 87,8 MHz na podstawie trzech pozwoleń okolicznościowych. Częstotliwości 87,8 MHz w Warszawie i 95,2 MHz w Krakowie, które otrzyma Radio Wnet, wcześniej wykorzystywane były przez Radio Bajka. W konkursie koncesyjnym startowało również Eurozet, który chciało uruchomić publicystyczne Otoradio.

"Wniosek złożony przez Spółkę Radio WNET zawierał najwyższy procentowy udział słowa, w tym publicystyki, audycji sportowych i edukacyjnych dla dzieci i młodzieży, poradnikowych oraz wspólnototwórczych uwzględniających polską tradycję, historię i kulturę, jak również utworów słowno-muzycznych w języku polskim" - uzasadniła swoją decyzję KRRiTV.  - "Grupa Eurozet nadaje po 4 programy w Warszawie i w Krakowie. Obecność nowego nadawcy w Warszawie i w Krakowie - Radio WNET, wpłynie na realizację zasad pluralizmu na polskim rynku mediów."

- Zaproponujemy naszym słuchaczom coś twórczego, będziemy robić radio dla każdego, bez oglądania się na playlisty i trendy.  Na naszej antenie znajdzie się miejsce i na publicystykę, i na misję, i na rozrywkę. Chcemy też służyć i pomagać ludziom – tłumaczy Krzysztof Skowroński.

jka