Rada Mediów Narodowych zgodziła się na zmianę statutu Polskiej Agencji Prasowej, aby umożliwić spółce przejęcie Przedsiębiorstwa Wydawniczego „Rzeczpospolita”.

Decyzja w sprawie połączenia zapadła na początku sierpnia.  Operacja będzie polegała na przeniesieniu majątku PWR do PAP. Nastąpi to na zasadzie podwyższenia kapitału spółki przejmującej o 22 mln zł do 52,7 mln zł, poprzez emisję 2,2 mln nieuprzywilejowanych akcji o wartości 10 zł każda. Aby można było to zrealizować konieczna była zmiana ustawy o Polskiej Agencji Prasowej. Sejm przyjął ją na początku października. Teraz sprawą musi się zająć Senat.

W portfolio PWR znajdują się wydawnictwa prasowe – miesięcznik „Detektyw”, kwartalniki „Detektyw Wydanie Specjalne” i „Detektyw Extra” oraz strona internetowa – magazyndetektwy.pl. Spółka zajmuje się również zarządzaniem nieruchomościami i wynajmuje stanowiący jej własność biurowiec w centrum Warszawy.

jka