Od  dziewięciu lat Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich organizuje wyjazd do Lwowa, gdzie nasze koleżanki i koledzy poszukują, sprzątają i poddają drobnym naprawom groby przedwojennych żurnalistów. Podczas sobotnich prac na łyczakowskiej nekropolii udało się odnaleźć kolejne dwa  groby dziennikarzy.

Dwa lata temu do akcji SDP dołączył rzeszowski oddział Instytutu Pamięci Narodowej. W tym roku dziennikarskie siły zostały wsparte przez grupę z rzeszowskiego oddziału Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich.

Po raz pierwszy rozpoczęliśmy też poszukiwania na cmentarzu Janowskim we Lwowie oraz w pobliskich Winnikach. W tej ostatniej miejscowości nie udało się co prawda znaleźć pochówków dziennikarzy, ale za to trafiliśmy na zapomniany i uszkodzony nagrobek Orląt Lwowskich, pochowanych również tutaj. Tuż obok tego grobu jest mocno zniszczony nagrobek polskiego policjanta, który zginął w niewyjaśnionych okolicznościach.

Nasze poszukiwania co rok przynoszą nowe odkrycia. Powstaje inwentaryzacja grobów. Każdego roku wzrasta też liczba uczestników z oddziału warszawskiego SDP oraz innych regionalnych organizacji, które wspomagają rzeszowski projekt.

Jak co roku też koleżanka Jolanta Danak Gajda z rzeszowskiego SDP apeluje do przedstawicieli organizacji branżowych, aby te wzięły pod opiekę groby we Lwowie i innych miastach Ukrainy. To  dla Polski i Polaków, aby uratować od zapomnienia zmarłych, którzy swoje życie poświęcili ojczyźnie.

Andrzej Klimczak

Fot. Konstanty Czawaga