Już w niedzielę, 11 listopada w samo południe na częstotliwości  87,8 MHz w Warszawie i 95,2 MHz w Krakowie będzie można usłyszeć Radio WNET.

Pierwotnie inauguracja anteny była zapowiadana na 12 listopada.

- Będzie nas jednak słychać już dzień wcześniej. Zaczniemy od „breaking newsa”, będziemy na gorąco relacjonować obchody Święta Niepodległości – mówi portalowi sdp.pl Krzysztof Skowroński, założyciel i prezes Radia WNET.

Oficjalna inauguracja rozgłośni odbędzie się jednak, tak jak wcześniej planowano, 12 listopada o godz. 12.11. Od tej pory przez studio będzie się przewijało sporo gości. – Jako pierwszych zaprosiłem Witolda Kołodziejskiego i Teresę Bochwic  z KRRiT, żeby im pokazać jak będzie wyglądało to dzieło, które wygrało konkurs koncesyjny – opowiada Krzysztof Skowroński. – Tak to sobie wyobrażam, że do studia będą wchodzić autorzy, goście a ja będę ich krótko przedstawiał. Myślę, że przyjdzie trochę dziennikarzy, polityków, przyjaciół. Wystąpi może z 60 osób. Od początku będziemy chcieli pokazać pewną swobodę radia, to że potrafi ono zaskakiwać.

Od godziny 19 ruszy już normalna ramówka stacji. - Najpierw będzie autorska audycja muzyczna, a później Republica Latina - program który w Radiu WNET jest już od ośmiu lat, a dotyczy Ameryki Południowej – tłumaczy Krzysztof Skowroński. – Potem pozostaniemy w podobnym klimacie, mamy zaprzyjaźnionego Meksykanina, który poprowadzi audycję z muzyką południowoamerykańską.

W ramówce rozgłośni rano nie zabraknie sztandarowej audycji publicystyczno-informacyjnej – Poranku WNET. Ale przygotowano też nowości. – Od poniedziałku do czwartku od godz. 10 do 11 będzie nowa audycja, którą poprowadzi Ela Mazol. Autorka jest matką czwórki dzieci w wieku od roku do siedmiu lat i chce łączyć panie, które są w podobnej jak ona sytuacji – mówi Krzysztof Skowroński.

Audycja nosi tytuł „Godzina karmienia”, ale ma nie być typowym poradnikiem dla matek małych dzieci. – To będzie muzyka i  opowieść. Klimat tej audycji sprawi, że powinna spodobać się wszystkim – dodaje Skowroński.

We wtorkowy poranek swój program „Na początku był chaos” będzie miał Milo Kurtis, a w piątki o tej samej porze zaplanowano „Studio Dublin”. Pasmo od godziny od 11 do 12 wypełnią głównie audycje muzyczne – w poniedziałki królować będzie klasyka, we wtorki i środy swoje programy prowadzić będą Milo Kurtis oraz Marcin i Lidia Pospieszalscy, czwartek to dzień piosenki francuskiej, a w piątek posłuchamy audycji Anny Popek i Elżbiety Ruman  „Ukryte skarby”.

-  Oczywiście nie zabraknie niespodzianek – dodaje Krzysztof Skowroński. – Przez pół roku to będzie radio w budowie. To jedno z naszych haseł, drugim jest: „radio dwóch stolic”.

Radio WNET powstało w 2009 r., dotychczas można go było słuchać tylko w Internecie. Przez krótki okres, od października 2017 do stycznia 2018 r, stacja nadawało w Warszawie na częstotliwości 87,8 MHz na podstawie trzech pozwoleń okolicznościowych.  Pod koniec września Radio WNET wygrało konkurs koncesyjny i otrzymało dwie częstotliwości:  87,8 MHz w Warszawie i 95,2 MHz w Krakowie,  wcześniej wykorzystywane przez Radio Bajka.

jka