Porozumienie w sprawie walki z fałszywymi informacjami zawarło trzynaście europejskich agencji prasowych. W tym gronie znalazła się również Polska Agencja Prasowa.

Agencje zadeklarowały podjęcie działań w celu „opracowania skutecznych narzędzi i zasad, które umożliwią internautom i dziennikarzom walkę z dezinformacją", a także promocję „wiarygodnych mediów” oraz edukację „użytkowników, aby wskazywać im kierunki rozwoju w środowisku cyfrowym”. Uczestnicy porozumienia zobowiązali się do bezpośredniej współpracy w celu „weryfikacji wiadomości i szybkiego wykrywania fałszywych newsów; opracowanie skutecznych narzędzi i zasad zwiększających uprawnienia internautów i dziennikarzy do walki z dezinformacją; promowanie zaufania do mediów oraz edukowanie użytkowników w zakresie poruszania się w środowisku cyfrowym”.

Deklarację, poza PAP, podpisał: ATA – z Albanii, ANA MPA - z Grecji, HINA - z Chorwacji, BTA – z Bułgarii, AZERTAC - Azerbejdżan, AGERPRES - Rumunia, TASR - Słowacja, UKRINFORM - Ukraina, CNA - Cypr, FENA - Bośnia i Hercegowina, TANJUG - Serbia , AA - Turcja.

jka, źródło:Wirtualnemedia.pl