40 osób – pracowników i współpracowników Programu 2 Polskiego Radia – podpisało się pod listem do władz Polskiego Radia, w którym krytykują zdjęcie z ramówki stacji audycji „Archiwalnia” prowadzonej przez Tomasza Obertyna.

W programie tym, nadawanym od pięciu lat, prezentowane były nagrania z archiwum Polskiego Radia: wywiady, relacje i fragmenty audycji dotyczące historii, kultury i sztuki. Z początkiem nowego roku Dwója zaprzestała emisji „Archiwalni”. Tomasz Obertyn na portalu społecznościowym tłumaczył, że „nie doszło do porozumienia w sprawie nowej formuły, której zażądała Dyrekcja”. Przeciwko zdjęciu audycji zaprotestowali pracownicy i współpracownicy Dwójki. W liście wystosowanym do zarządu i rady programowej Polskiego Radia, pod którym podpisało się 40 osób, wyrażają głęboki niepokój z powody zakończenia emisji „Archiwalni” i  domagają się wznowienia nadawania audycji. „W naszym odczuciu usunięcie z anteny audycji „Archiwalnia” spowoduje wyraźne zubożenie oferty programowej radiofonii publicznej” - napisano w liście. Rada programowa ma na najbliższym posiedzeniu zająć się pismem, zarząd PR jeszcze się do niego nie odniósł.

jka, źródło: Wirtualnemedia.pl