W połowie grudnia "Gazeta Wyborcza" w Łodzi zwolniła Piotra Wesołowskiego, który związany był z łódzką edycją od chwili jej powstania w 1989 roku. Teraz politycy PO, przedstawiciele placówek kulturalnych i naukowych w Łodzi wystosowali do zarządu Agory apel o przywrócenie Piotra Wesołowskiego do pracy.

Piotr Wesołowski pracował w „Gazecie Wyborczej” w Łodzi od 1989 roku, był tam m.in. wicenaczelnym. W połowie grudnia 2018 r. Agora rozstała się z Wesołowskimi na mocy porozumienia stron. Zarówno spółka jak i dziennikarz nie ujawnili jakie były powody zakończenia stosunku pracy.

Apel o przywrócenie Wesołowskiego do pracy w „Gazecie Wyborczej” wystosowali do Agory szefowie paru łódzkich teatrów i uczelni oraz łódzcy politycy PO, m.in. prezydent Łodzi Hanna Zdanowska, wiceprezydenci Łodzi i posłanka Iwona Śledzińska-Katarasińska. Ich zdaniem jego zwolnienie to nie tylko utrata świetnego pracownika, ale także silny cios wizerunkowy dla „GW”. Sygnatariusze pisma wyrazili nadzieję, że decyzja o zakończeniu współpracy z Wesołowskim nie jest nieodwołalna.

jka, źródło: Wirtualnemedia.pl