Wśród gazet regionalnych i lokalnych w 2018 roku najlepiej sprzedawała się „Gazeta Pomorska”. Największy spadek zanotował zaś „Dziennik Zachodni”.

Jak wynika z danych Związku Kontroli Dystrybucji Prasy, średnia sprzedaż „Gazety Pomorskiej” w 2018 roku wyniosła 28 856 egz., było to o 12,07 proc. mniej, niż rok wcześniej. Na drugim miejscu znalazł się „Dziennik Zachodni” z wynikiem 24 869 egz. Tytuł ten zanotował jednak największy spadek w zestawieniu, wynoszący 16,93 proc. Trzecia lokata przypadła „Głosowi Wielkopolskiemu”, którego średnia sprzedaż wyniosła 21 030 egz. (spadek o 12,22 proc.). Czwarte miejsce zajął „Express Ilustrowany” z wynikiem 17 199 egz. (spadek o 16,48 proc.), a piąte „Dziennik Bałtycki” – 15 126 egz. (spadek o 14,22 proc.). Jedynym tytułem w zestawieniu, który mógł pochwalić się wzrostem sprzedaży w 2018 r. była, zajmująca ostatnią pozycję, „Polska Metropolia Warszawska”, której średni wynik zwiększył się o 1,38 proc. do 2 872 egz.

„Gazeta Pomorska” była również liderem sprzedaży w grudniu 2018 r. W porównaniu do analogicznego miesiąca 2017 roku jej wynik zmniejszyła się o 19,27 proc. i wyniósł 26 536 egz. Drugą pozycję zajął „Dziennik Zachodni” - 23 580 egz.(spadek o 23,67 proc.), a  trzecią  „Głos Wielkopolski” - 19 695 egz. (spadek o 22,75 proc.).

jka, źródło: ZKDP, Wirtualnemedia.pl