Reportaż Cezarego Galka z Polskiego Radia Zachód pt. „Krok za krokiem”, opowiadający historię niepełnosprawnej Basi Matusiak, zostanie zaprezentowany na prestiżowej Międzynarodowej  Konferencji Reportażu.

W Castlemartyr, Cork w Irlandii spotkała się Grupa Preselekcyjna Europejskiej Unii Nadawców (EBU), aby zakończyć proces selekcji 45. konferencji International Feature Conference, która odbędzie się w Castlemartyr w dniach 7 - 11 kwietnia 2019 roku. Podczas spotkania prezentowane  są najciekawsze reportaże i tematy z różnych krajów. Tegoroczna   konferencja odbywa się po raz 45. Liczba zgłoszeń laureatów preselekcji narodowych  z 30  krajów była bezprecedensowa. W rezultacie tylko jedna trzecia wszystkich zgłoszeń mogła zostać wybrana do zaprezentowania na konferencji.

W ścisłym gronie 10. audycji prezentowanych w całości na ogólnym forum znalazł się reportaż Cezarego Galka z Polskiego Radia Zachód pt. „Krok za krokiem” opowiadający historię niepełnosprawnej Basi Matusiak, która nie chciała się pogodzić ze stereotypem osoby gorszej i postanowiła spełnić swoje życiowe marzenia jako kobieta i matka. Zrobiła nawet znacznie więcej… To już trzecia prezentacja prac autora w ramach konferencji. W poprzednich latach jego audycje były przedstawione w Sinai i Londynie.

Podczas tematycznych dyskusyjnych spotkań grupowych we fragmencie zostanie też zaprezentowana audycja pt. „Schowane w pamięci” autorstwa młodej reporterki z Polskiego Radia Katowice Eweliny Kosałki-Passi.

Międzynarodowa Konferencja Reportażu to czterodniowe  forum twórców radiowych, które każdego roku organizuje inny europejski nadawca publiczny.  W tym roku jest to radio irlandzkie RTÉ . IFC stało się okazją dla producentów audycji z całego świata, aby dyskutować o sprawach nurtujących tę społeczność i w oparciu o dobre przykłady wymieniać doświadczenia zawodowe. Wybierane produkcje spełniają najwyższe kryteria merytoryczne i formalne stawiane radiowym reportażom w światowych radiofoniach.

oprac. jka