Trzecie w 2019 roku spotkanie Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP przypomni Żołnierzy Wyklętych. Gościem będzie mjr dr nauk humanistycznych Dariusz Fudali, który z wystąpi z tematem: „Więzienie Warszawa- Mokotów w latach 1945-1946 - pierwsze lata komunistycznej represji”. Spotkanie odbędzie się środę, 6 marca 2019 r., o godz. 17.00, w Domu Dziennikarza, przy ulicy Foksal 3/5 w Warszawie.

Serdecznie zapraszam!

dr Teresa Kaczorowska, przewodnicząca Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP

************

Mjr dr n. hum. Dariusz Fudali (ur. 6 czerwca 1964 r. w Jarosławiu) – absolwent I LO im. M. Kopernika w Jarosławiu, Wydziału Prawa i Administracji UMCS w Lublinie, Szkoły Oficerskiej przy COSSW w Kaliszu. W czerwcu 2012 r., na Wydziale Socjologiczno-Historycznym UR w Rzeszowie, obronił z wyróżnieniem dysertację doktorską.

Autor książki „Więziennictwo na terenie województwa rzeszowskiego w latach 1944-1956” (temat pracy doktorskiej), kilkudziesięciu publikacji, artykułów o tematyce historycznej i penitencjarnej; w przygotowaniu: praca habilitacyjna „Kaci z UB - lata 1944-1956 na Rzeszowszczyźnie” oraz książki: „Więzienie Warszawa Mokotów - rok pierwszy komunistycznej represji” i „Spacerkiem po Tyczynie”. Uczestnik międzynarodowych i krajowych konferencji naukowych, autor licznych wykładów i prelekcji. Popularyzator współczesnej problematyki penitencjarnej oraz historii więziennictwa. Aktualnie funkcjonariusz Centralnego Zarządu Służby Więziennej w Warszawie i pracownik naukowo-dydaktyczny kilku uczelni. Od 2016 r. członek Rady Konsultacyjnej na kierunku Bezpieczeństwo Wewnętrzne w Instytucie Nauk Politycznych Wydziału Nauk Politycznych i Studiów Międzynarodowych Uniwersytetu Warszawskiego.

Autor wielu cennych inicjatyw na rodzinnym Podkarpaciu, jak ufundowanie tablicy pamiątkowej na frontonie rzeszowskiego Zamku (dawne Więzienie „na Zamku” w Rzeszowie) poświęconej funkcjonariuszom Straży Więziennej, którzy w latach 1944-1948 współpracowali z podziemiem antykomunistycznym; powstanie w jego podziemiach Izby Pamięci; czy ufundowanie tablicy pamiątkowej na murze Aresztu Śledczego w Sanoku poświęconej por. Łukaszowi Cieplińskiemu. Członek kilku stowarzyszeń (m.in. Klubu Łukasza Cieplińskiego Oddział  w Rzeszowie, Polskiego Towarzystwa Historycznego Oddział w Rzeszowie).

Uhonorowany licznymi odznaczeniami i nagrodami, m.in. Nagrodą „Świadek Historii” przyznaną przez IPN, Orderem za Zasługi dla Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej, Nagrodą Województwa Podkarpackiego „Za szczególne osiągnięcia w upowszechnianiu i ochronie kultury”, Brązową Odznaką „ZA ZASŁUGI W PRACY PENITENCJARNEJ”, a ostatnio - Odznaką 100-lecia Polskiego Więziennictwa (8 lutego 2019).

Żonaty (Agnieszka), dwóch synów (Damian i Michał).