Centralne Biuro Antykorupcyjne zatrzymał cztery osoby w sprawie wyłudzenia prawie 29 mln zł na szkodę firmy budującej i remontujacej infrastrukturę kolejową. Portal tvp.info podał w czwartek rano, że wśród zatrzymanych jest wydawca tygodników „Wprost” oraz „Do Rzeczy”, prezes PMPG Polskie Media, Michał M. Lisiecki. Informację potwierdziła Prokuratura Krajowa.

Jak tłumaczył rzecznik CBA Temistokles Brodowski, śledztwo w sprawie którego czynności prowadzi Delegatura Centralnego Biura Antykorupcyjnego w Warszawie pod nadzorem Dolnośląskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej we Wrocławiu,  dotyczy przekroczenia uprawnień przez syndyka i inne osoby przez wyprowadzanie pieniędzy z mas prowadzonych upadłości, a następnie ich pranie przy użyciu szeregu fikcyjnych podmiotów gospodarczych.

Zatrzymania czterech osób dokonano na terenie Warszawy i okolic, a także Torunia i Lublina.
– W toku postępowania zatrzymani przez CBA na podstawie szeregu pozornych umów i ustnych porozumień wystawiali fikcyjne faktury VAT, na podstawie których wyprowadzili z masy upadłość jednej ze spółek środki pieniężne. W prokuraturze usłyszą zarzuty udziału w zorganizowanej grupie przestępczej, przekroczenia uprawnień, działania na szkodę spółki i fałszowania dokumentacji – poinformowało CBA.
W czwartek popołudniu Prokuratura Krajowa wydała komunikat, w którym potwierdziła fakt zatrzymania czterech osób.  „Zatrzymanym zarzuca się m.in. udział w zorganizowanej grupie przestępczej, spowodowanie szkody w wielkich rozmiarach oraz dopuszczenie się przestępstw skarbowych. Po wykonaniu z zatrzymaniami czynności procesowych prokurator podejmie decyzje co do zastosowania środków zapobiegawczych. Czyny zarzucone podejrzanym zagrożone są karą do 10 lat pozbawienia wolności” - napisno w komunikacie.

Oświadczenie w tej sprawie wydała też spółka PMPG Polskie Media:

„W dniu wczorajszym miało miejsce zatrzymanie przez CBA Michała M. Lisieckiego, Prezesa Zarządu PMPG Polskie Media S.A. Zatrzymanie nastąpiło w sprawie, która nie ma związku z działalnością Spółki. W chwili obecnej trwają działania wyjaśniające. Spółka będzie informować o przebiegu sprawy w miarę pojawiania się nowych faktów”

jka, źródła: tvp.info, PK, PMPG Polskie Media