Sławomir Cenckiewicz został laureatem tegorocznej nagrody im. Jacka Maziarskiego. Uroczystość odbyła się dzisiaj w siedzibie SDP.

– Sławek jest postacią słusznie obdarzaną dużym zaufaniem, jako rzetelny historyk – mówi portalowi sdp.pl prof. Jan Żaryn. - Jego argumenty merytoryczne bardzo trudno jest zbić, pozostając na tym samym poziomie wtajemniczenia naukowego. Dlatego często atakuje się go argumentami niemerytorycznymi, poniżej pasa, gdyż jego półka często jest niedostępna dla jego oponentów. Przy tym Sławek ma bardzo wyraźne sympatie i antymaptie. Najważniejsze jednak, że w sposób czynny włączył się w upamiętnianie ruchu „Solidarności”, a proces ten od wielu lat jest przedmiotem walki politycznej o pamięć pokolenia, które nami rządzi – dodaje prof. Jan Żaryn.

Dr hab. Sławomir Cenckiewicz, rocznik 1971, jest historykiem i publicystą. Zajmuje się polską emigracją polityczną, Polonią i historią opozycji antykomunistycznej w PRL. W latach 2001-2006 był pracownikiem Instytutu Pamięci Narodowej w Gdańsku. Od lipca do listopada 2006 r. pracował w Biurze Udostępniania i Archiwizacji Dokumentów Instytutu Pamięci Narodowej w Warszawie. W lutym 2007 objął stanowisko Naczelnika w Oddziałowym Biurze Edukacji Publicznej Instytutu Pamięci Narodowej w Gdańsku, które pełnił do września 2008.

Dwukrotny stypendysta Polonia Aid Foundation Trust w Londynie (2000 i 2004). W 2000 otrzymał grant Fundacji Kościuszkowskiej w Nowym Jorku. Od 2005 jest stypendystą Free Speech Foundation w Chicago.

W latach 90 XX w. był redaktorem naczelnym dwumiesięcznika "Zawsze wierni" wydawanego przez tradycjonalistyczne Bractwo Świętego Piusa X. W latach 2003-2005 był sekretarzem redakcji rocznika naukowego „Niepodległość" (Warszawa). Obecnie jest członkiem redakcji kwartalnika naukowego IPN „Aparat Represji w Polsce Ludowej 1944–1989" (Rzeszów). Od 1999 jest również członkiem Rady Porozumiewawczej Badań nad Polonią.

W 2005 otrzymał wyróżnienie Nagrody Literackiej im. Józefa Mackiewicza. W 2007 prezydent Lech Kaczyński przyznał mu Srebrny Krzyż Zasługi.

Autor prawie stu publikacji naukowych, popularnonaukowych i źródłowych. Publikował m.in. na łamach "Arcanów", "Niepodległości" (Nowy Jork-Londyn-Warszawa), "Biuletynu IPN", "Pamięci i Sprawiedliwości" (Warszawa), "Dziejów Najnowszych" (Warszawa), "Orła Białego" (Londyn), "Wprost" i "Tygodnika Solidarność", „Rzeczpospolitej", „Christianitas" i „Gazety Wyborczej". Od stycznia 2013 jest publicystą tygodnika "Do Rzeczy".

17 czerwca 2013 miała premiera książki Lech Kaczyński. Biografia polityczna 1949–2005, napisanej wraz z grupą badawczą i stanowiącej pierwszą część biografii Lecha Kaczyńskiego. We wrześniu 2013 ukazała się jego trzecia książka dotycząca Lecha Wałęsy „ Wałęsa. Człowiek z teczki”.

Nagroda im. Jacka Maziarskiego jest – zdaniem prof. Jana Żaryna - skierowana - i stanowi zachętę – do ludzi młodych wiekiem i duchem, obdarzonych wewnętrznym niepokojem o to, że nie zawsze prawda i dobro wygrywa w przestrzeni publicznej i aby wygrała, trzeba włączyć się w tę batalię.

- Dotyczy ludzi odważnych, nie lękających się potencjalnie złych konsekwencji, niekonformistycznych – mówi profesor.

Nagroda, co podkreśla prof. Jan Żaryn, skierowana jest nie tylko do świata historii i dziennikarstwa, ale do szerokiej palety osób, których stać na to, aby w medialnej przestrzeni prezentować prawdę o naszej przeszłości i łączyć nas we wspólnotę.

W ubiegłych latach laureatami nagrody byli: Ewa Stankiewicz, Paweł Zyzak oraz Jacek i Michał Karnowscy.

tor